Nieuws

Ronse zet in op Paracycling: eind april aankomst Ronde in Vlaanderen, in 2025 het WK

RONSE -

De Grote Markt van Ronse is 30 april de aankomstplaats van de tweede ‘International Para-cycling Classics Ronde in Vlaanderen Brugge-Ronse 2023’, een wielerwedstrijd voor mensen met een beperking. Er staan 190 renners aan de start.

Paracycling is een snel groeiende tak binnen de wielersport. Er zijn vier categorieën: de tandem voor mensen met een visuele beperking, het armfietsen of handbiking, driewielers voor mensen met evenwichtsproblemen en wielrennen op een gewone koersfiets.

“Ik was actief binnen de wielerwereld en ging in 2009 op bezoek in een revalidatiecentrum”, zegt organisator Alain Demortier. “Daar zag ik heel wat jonge mensen in een rolstoel. Te veel jonge mensen. Ik vroeg hen welke sporten ze nog konden uitoefenen. Als antwoord kwam bijna unaniem ‘geen’. In 2012 leerde ik dan Wim Decleir kennen. Hij is gewezen ‘paralympiër van het jaar’ en nam dat jaar deel aan de Paralympische Spelen in Londen. Wim zag het zitten om samen een koers te organiseren. Ik had mijn contacten bij de UCI, hij had ervaring met paracycling. Zo ging de bal aan het rollen. In 2021 was er al een eerste koers in Ronse, maar dat was in volle corona zonder publiek. Vorig jaar hebben we om die reden niet georganiseerd.”

Eind deze maand is het dus tijd voor de tweede editie. “Onze ‘Ronde in Vlaanderen’ start in Brugge, de aankomst ligt in Ronse op de Grote Markt. Ik ben afkomstig van Ronse, het is dus prettig om hier terug te keren. Er zijn vijf wedstrijden die in Brugge starten, de handbikers doen dat in Pittem en de driewielers gaan bovenop de Kluisberg van start, letterlijk op de taalgrens. Voor die zeven wedstrijden zijn er in totaal 190 deelnemers. Als hellingen krijgen ze de Pladijsstraat in Deerlijk, Rue Verte Voie in Mont-de-l’Enclus en de Côte de Trieu of Knokteberg voor de wielen geschoven. De driewielers moeten dus ook over de Kluisberg in plaats van de Pladijsstraat. De wedstrijden zijn tussen 26 en 90 kilometer lang”

Van 4 tot 7 mei vindt er in Oostende nog een wereldbeker plaats. 529 atleten uit 51 landen tekenen daar present. In 2025 is Ronse gastheer van het WK paracycling.

 

Bron Nieuwsblad: https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230417_94429329

Gepubliceerd op: 19 april 2023